På denna sida samlar jag olika begrepp som kan vara bra att känna till.
Vill du se en lista på vanliga tecken och ikoner kan du klicka här.
Allt som står med understruken blå text går att klicka på för att se en förklaring av det ordet.
1-10
3G
Detta är internet via mobilmasterna, och är det du använder om du surfar på en smartphone eller surfplatta, om du inte är uppkopplad via WiFi. Ganska snabbt, men inte lika snabbt som 4G.
4G
Detta är internet via mobilmasterna, och är det du använder om du surfar på en smartphone eller surfplatta, om du inte är uppkopplad via WiFi. Det snabbaste som går att få idag.
A
Airplay
Den teknik som gör att du kan koppla din iPhone, iPad eller Mac till en Apple-TV.
Android
Det operativsystem som du har i din smartphone eller surfplatta om du INTE har en med ett äpple på baksidan. Ägs och utvecklas av Google.
Användarnamn
Ditt unika ID kopplat till det konto som du använder för att logga in i appar och på hemsidor. Är ofta en E-postadress. Notera att din E-postadress endast används som ett namn när den är ett användarnamn.
App
Dessa är som verktyg i en verktygslåda på så sätt att varje app har en funktion som du kommer åt genom att öppna appen. Genom att ladda ner nya appar får du också fler funktioner. Du laddar ner nya appar i App Store eller Play Butik. Varje app gör generellt en sak bra istället för många olika.
Apple
Apple-TV
En apparat som kopplas till HDMI-porten på din TV och som gör att du kan koppla allt tillverkat av Apple till TV:n. Kräver att du har WiFi.
App-Store
Den app där du laddar ner nya appar till din Apple-produkt. Här finns både appar som är gratis och sådana som kostar pengar.
Avisering
Meddelanden om att något hänt i någon av dina appar som din enhet vill göra dig uppmärksam på. Det är dessa som plingar till då och då. Du kan läsa dem i din rullgardinsmeny. Där kan du klicka på dem för att ta dig till den app som skickade meddelandet. Du kan också dra dem åt sidan för att ta bort dem.
B
Bank-ID
En app som fungerar som ditt digitala ID-kort. Andra tjänster, appar och hemsidor kan fråga BankID om du verkligen är den du uppger dig för att vara. Om du slår in rätt kod så svarar BankID ja. Måste installeras via din bank. Finns både till dator samt till mobila enheter. Där heter det Mobilt Bank-ID.
Blogg
En typ av hemsida där en person skriver inlägg om något ämne som intresserar hen. Inläggen ligger i ett flöde sorterat på tid, där det senast skrivna inlägget ligger överst.
Bluetooth
En teknik som gör att du trådlöst kan koppla ihop en pryl med en annan pryl. Exempelvis koppla hörlurar till din surfplatta eller din smartphone till din bil.
Bing
En sökmotor från Microsoft. Inte lika bra som Google.
Bredband
Ett samlingsnamn för en internetuppkoppling i en fastighet som är lite snabbare. I princip alla internetanslutningar räknas idag som bredband. Fiber är den typ av bredband som är det snabbaste vi har idag.
Browser
Se webbläsare.
C
Chatt
Konversation med hjälp av textmeddelande. Det förväntas svar ganska direkt. Kan göras i exempelvis Facebook Messenger, iMessage, WhatsApp med flera. Liknar SMS men skickas via internet istället. På en mobil används en direktkommunikationsapp för att chatta. Klicka här för en översikt över olika sätt att kommunicera.
Chrome
En Webbläsare från Google. Finns förinstallerad på alla Androidtelefoner.
Chromecast
En apparat som gör att du kan koppla upp din smartphone, dator eller surfplatta till din TV. Kräver WiFi för att fungera.
Cloud computing/The cloud
Se Molnet.
Cookie
En liten fil som sparas av hemsidor för att de ska komma ihåg dig nästa gång du besöker den. Att det varnas för cookies/kakor beror på att vi har en lag i EU som säger att hemsidor måste varna. Det är dock ingenting farligt.
D
Data
Ett begrepp som är ungefär likställt med begreppet information. Allt som sparar på din enhet sparas som data. Allt du laddar ner från internet är data. Den mäts i Megabyte och GigaByte.
Datatrafik
Datatrafik är en term som används för att prata om mängden data som laddas ner från internet. Om du har ett abonnemang ingår en viss mängd data i det per månad, och när den är slut måste du betala. Har du ett kontantkort måste du troligen betala för all datatrafik, alltså allt du gör som använder internet. För att undvika att betala för internet kan du istället koppla upp via Wifi.Den mäts i Megabyte och GigaByte. Hur snabbt det går att ladda ner mäts istället med den liknande termen Megabit.
Direktkommunikationsappar/instant message (IM)
En form av kommunikationsapp där du skickar text och bilder i realtid till andra. Du ser vilka som är tillgängliga. Använder internet för att skicka meddelanden. I princip alla stödjer också video- och röstamtal. Facebook Messenger, WhatsApp, Viber och Skype är vanliga appar. Klicka här för en översikt över olika sätt att kommunicera.
Dropbox
En fristående molntjänst.
E
E-bok
En digital bok som du kan köpa eller låna på biblioteken. Kan läsas på din smartphone, surfplatta eller e-boksläsare. Kontakta ditt närmsta bibliotek om du vill testa!
E-boksläsare
En speciell läsare speciellt gjord för att läsa e-böcker på. Den har en skärm som är nästan som papper, och storlek som en pocketbok ungefär. Gör att du kan bära med dig hela ditt bibliotek i fickan samt läsa utan att få ont i huvudet.
Edge
En webbläsare från Microsoft. Ersätter Internet Explorer. Kommer förinstallerad med Windows 10.
Emoji
Figurer som kompletterar text för att göra det tydligare vad som menas. Se här för mer info om vad de betyder.
Enhet
Ett samlingsnamn för smartphones, datorer och surfplattor samt liknande apparater.
Epost/email
En tjänst som gör att du kan skicka elektroniska brev till andra som också har en epostadress. När du skaffar en epost får du också en epostadress. Den ser ut enligt denna mall: namn@namn.se. Vill du ha en gratis epostadress rekommenderas Gmail eller Outlook. Om du har en iPhone eller iPad rekommenderas istället iCloud Mail. Klicka här för en översikt över olika sätt att kommunicera.
F
Facebook är ett socialt nätverk, och det är det största i västvärlden. Ungefär 4 miljoner svenskar är medlemmar. Facebook består av fyra delar:
- Den personliga delen. Här delar jag med mig av mina tankar och vad jag gör, och tar del av vad mina vänner tycker och tänker.
- Grupper. Här kan du hitta andra som delar dina intressen och diskutera dessa med dem. Det finns även köp och säljgrupper. Många föreningar och liknande diskuterar sin verksamhet i grupper.
- Sidor. Detta är en officiell kanal för företag och organisationer att prata om sin verksamhet. Följ dessa för att få uppdateringar om vad de gör, eller kontakta deras kundtjänst.
- Facebook Messenger. Här kan du chatta samt ringa videosamtal med dina Facebookvänner. Endast den du pratar med kan se det ni pratar om.
Klicka här för en översikt över olika sätt att kommunicera.
Facetime
Den app som finns förinstallerad på Apple-enheter för att ringa videosamtal. Du kan bara ringa andra som också har Facetime.
Fiber
Den snabbaste formen av bredband.
Firefox
En fristående webbläsare.
Flaggskepp
Den bästa modellen från varje tillverkare. Det senaste och hetaste. Gäller primärt smartphones.
Flik
En funktion i en webbläsare som gör att du kan ha flera hemsidor öppna samtidigt och smidigt byta mellan dessa.
Flygplansläge
Detta kan du sätta igång för att stänga av all kommunikation till din smartphone eller surfplatta. Detta innebär att det inte går att ringa, skicka eller ta emot SMS eller komma åt internet.
Följare
På vissa sociala nätverk, så som Twitter och Instagram exempelvis är du inte vän med folk. Istället följer du dem. Skillnaden är att de inte behöver godkänna att du gör det. De som följer dig kallas för följare.
G
GB, Gigabyte
Ett mått på datamängd. En gigabyte är 1000 megabyte. Det motsvarar ca 800 bilder, 1 långfilm eller 100000 epostmeddelanden.
Ett av de största företagen som jobbar med datorer, smartphones och internet. Mest kända är de för sin sökmotor, men de gör en mängd fler saker. Se tabellen överst på denna sida för en översikt.
Google Drive
Googles molntjänst.
Gmail
Googles eposttjänst.
Google Play Butik
Den app som används för att ladda ner fler appar till din Androidenhet. Här finns både appar som är gratis och sådana som kostar pengar.
Grupper
En samling människor du skapat i en kommunikationsapp du har, exempelvis i Messenger, WhatsApp eller Facebook. Det du skriver i en grupp syns för alla medlemmar i gruppen. Om någon svarar syns det också för alla medlemmar i gruppen.
Gränssnitt
Det som syns på skärmen som gör att du kan använda din enhet. Ett ord som används för att prata om hur designen ser ut.
H
Hashtag
Den ser ut såhär: #
Används på olika sociala medier för att kategorisera det som du skriver om. Skrivs som vanlig text och blir då en länk som andra kan klicka på för att se andra inlägg som använder samma hashtag.
HD, High-Difinition
En term som används för att definiera en skärm med hög upplösning. Alltså en skärm som ger en skarp och tydlig bild.
HDMI
En typ av sladd som används för att koppla enheter till en TV eller projektor.
Hemknapp
Den knapp som sitter i mitten under skärmen på en surfplatta eller smartphone. På vissa modeller finns ingen fysisk knapp, utan då används den nedre delen av skärmen istället.
Hemskärm
En plats som skiljer sig lite åt beroende på vilken typ av enhet du har. Om du har en från Apple så är detta platsen där alla appar bor. Den består av flera sidor och listar alla appar.
Har du istället en Android så är dessa skärmar (i de flesta fall) anpassningsbara och visar bara de appar som du själv (eller dina barnbarn) valt att lägga där. Tanken här är att endast de appar du använder ofta ska finnas här så att du snabbt kan hitta dem.
Hemsida
Den mesta av informationen på internet är grupperad på hemsidor. Varje hemsida är en plats där en person eller organisation delar med sig av någon form av information. Denna sida är ett exempel på en hemsida. Varje hemsida har en egen adress som du kan skriva in i din webbläsare för att hitta den.
Http (Hypertext Transfer Protocol)
Förenklat kan du se det som den teknik som flyttar en hemsida från internet till din enhet.
Https (Hypertext Transfer Protocol Secure)
Som Http fast krypterat. Om du ser ett hänglås i din webbläsare visar det att sidan använder https.
Hårddisk
Den fysiska sak som används för att spara data (information) på i en dator, mobil eller surfplatta. Oftast är den inbyggd inne i enheten. Den kan liknas vid långtidsminnet i våra hjärnor.
Hårdvara
De delar av din enhet som består av fysisk materia, snarare än ettor och nollor.
I
iCloud
Ett socialt nätverk där du kan dela med dig av bilder och filmer som du tagit. Du kan också ta del av vad andra delar med sig av.
Instant message (IM)
Se Direktmeddelandeapplikation.
Internet
Rent tekniskt sett är internet en väldigt massa datorer som vi kopplat ihop med varandra. Detta gör att information som lagras på en dator kan hittas av en annan som kan vara på en helt annan plats i världen. Oftast pratar vi om internet som det ställe där alla hemsidor är (www), men internet involverar även bland annat e-post och ip-telefoni. Även molnet är en del av internet.
Internet Explorer
En numera pensionerad webbläsare från Microsoft.
Internet of Things
En term som syftar till att allt fler saker i våra hem blir fyllda av sensorer och uppkopplade till internet. Det handlar exempelvis om belysning du kan styra från din enhet eller kylskåp som själva beställer mat när det behövs. Nära detta begrepp ligger ”Smarta” saker.
iOS
Det operativsystem som finns i en iPhone eller iPad.
IP-telefoni
Telefonsamtal som sker via internet snarare än via telefonnätet.
iPad
Namnet på alla surfplattor från Apple.
iPhone
Namnet på alla smartphones från Apple.
IRL
En förkortning som står för In Real Life, alltså I Verkligheten. Användes främst förr för att skilja på det som hände på internet och det som hände utanför. Numera är det inte en term som används särskilt mycket.
J
K
Kakor
Kalkylprogram
Detta är program som används för beräkningar och datahantering. Väldigt bra om du vill arbeta med databaser och budgetar exempelvis. Mest känd är Excel från Microsoft, men det finns flera andra varav några är gratis. Se tabellen ovan för mer information om dem.
Konto
I datasammanhang har denna term ingenting med banken att göra. Istället betyder det ungefär medlemskap. Har du ett konto på en hemsida får du tillgång till de tjänster som den sidan erbjuder. På din enhet har du också ett konto som bland annat låter dig ladda ner appar samt ger dig tillgång till molnet. Varje konto består av ett inloggningsnamn, som oftast är din e-post, samt ett lösenord du valt.
Kommunikationsappar
Dessa är appar som används för att kommunicera med andra. I tabellen nedan ser du en översikt över de olika typer som finns. Om du läser en mobil eller surfplatta kan du dra med fingret åt sidan på tabellen för att se mer av den.
Kanal: | Mobilsamtal | SMS | MMS | Epost | Messenger, Viber, WhatsApp, Skype och andra direkt- kommunikations- appar (chatt) | Facebook TwitterInstagram och andra sociala nätverk |
---|---|---|---|---|---|---|
Privat (du väljer exakt vilka du pratar med) eller Offentlig (du skickar till en större samling människor) | Privat | Privat | Privat | Privat | Privat | Offentligt |
Kommunikation i realtid | Ja | Ja, oftast | Ja, oftast | Nej | Ja | Nej |
Röstsamtal | Ja | Nej | Nej | Nej | Ja | Nej |
Videosamtal | Ja, jättedyrt | Nej | Nej | Nej | Ja | Nej |
Textmeddelanden | Nej | Ja | Ja, om långt | Ja | Ja | Ja |
Skicka bilder | Nej | Nej | Ja, dålig kvalité | Ja, begränsat antal | Ja | Ja |
Använder mobilmasterna | Ja | Ja | Ja | Nej | Nej | Nej |
Använder internet | Nej | Nej | Ja | Ja | Ja | Ja |
Stödjer grupper | Flerpartssamtal | Nej | Nej | Nej | Ja | Ja |
Kräver att alla har samma app | Nej | Nej | Nej | Nej | Ja | Ja |
Funkar på alla mobiler | Ja | Ja | Ja | Nej | Nej | Nej |
Du ser när någon är tillgänglig | Nej | Nej | Nej | Nej | Ja | Nej |
Du ser när någon har läst | Ja | Nej | Nej | Nej | Ja | Nej |
Kryptering
Ett sätt att göra data oläslig för den som inte ska läsa den. Exempel på detta är Https och Wifi med lösenord på.
L
Laptop
Det engelska namnet för det som vi i Sverige kallar för en bärbar dator. Alltså en dator som ser ungefär ut som på bilden.
LED
Små energisnåla lampor. Fungerar bland annat som blixt på smartphones. På många Androidsmartphones blinkar det även LEDs när saker hänt i telefonen.
Ett socialt nätverk riktat till de som söker jobb eller vill hitta professionella kontakter.
Linux
Ett operativsystem för datorer som är byggt med öppen källkod. Det innebär att vem som helst kan se och ändra i koden, och att det är gratis att använda. Ubuntu är en variant av Linux som är bra för nybörjare.
Ljudlöst läge
Genom att sätta sin enhet på ljudlöst läge så låter den inte något om det ringer eller så. Är bra att göra om du exempelvis ska gå på Bio. Detta görs enklast i rullgardinsmenyn om du har en Android eller med en liten spak på sidan av din iPhone.
Logga in
Detta behöver du göra i appar och på hemsidor där du har ett konto för att använda appen eller hemsidan. För att logga in krävs att du redan har ett konto och att du anger det användarnamn och lösenord du använde när du skapade kontot.
Låsskärm
Det som syns på skärmen på din enhet när du tänder skärmen på den. Visar mest klockan. Finns där för att hindra att du gör saker med enheten när den ligger i fickan. Du kan också ha en kod här som hindrar andra från att använda din enhet.
Länk
En länk är ett stycke text eller en bild som innehåller information om vart någon annan information är. Genom att trycka på länken kommer du då till den andra informationen. All understruken text på denna sida är länkar.
Läsplatta
Ett annat ord för surfplatta. Används ibland även som ord för E-boksläsare.
Lösenord
Detta är en kod som du väljer som är kopplad till din enhet eller ett konto du har. Dessa finns för att hålla din data och integritet säker. Det är en bra idé att ha olika lösenord på alla olika ställen. Detta för att hindra att någon som får tag på ett lösenord kan komma in överallt. Med det sagt kan en idé vara att ha en grundstomme som alltid är samma och sedan ändra detaljer i den för alla olika ställen.
Det är också bra att veta att ett lösenord på 10 tecken är jättemycket säkrare än ett på 8.
M
Mac
Namnet på datorer från Apple. En förkortning av Macintosh från början, men nu mer en förkortning för MacBook, som datorerna heter.
Se Epost.
mAh
Ett mått på batterikapacitet. Något förenklat kan man säga att begreppet amperetimme betyder att ett batteri kan leverera ett visst antal ampere (en ström) på en timme. mAh står för milliampere, alltså en tusendels ampere. Ett vanligt batteri i en smartphone har ca 3000 mAh.
Megabit
En enhet för data som överförs från en plats till en annan. Inte att bland ihop med Megabyte. Megabit används för att beskriva hastigheten på en internetuppkoppling.
MB, Megabyte
En enhet för data som lagras på en hårddisk. En MB är 1000 KB (Kilobyte) som i sin tur är 1000 byte. Som referens kan sägas att en bild är på ca 3 MB, ett epost på ca 10 KB och en film på ca 1000 MB, eller 1 TB (Terrabyte). Om du har 0,5 GB som ingår i ditt abonnemang till din smartphone innebär det alltså att du kan ladda ner ungefär 166 bilder eller se på film i en halvtimme eller läsa ca 5000 epostmeddelanden.
Megapixel
Varje digital bild är uppbyggd av pixlar. En pixel är en liten punkt som har en specifik färg. Kollar du väldigt nära på en bild kommer du se pixlarna. Detta var lättare förr, när inte upplösningen på skärmarna var så bra.
Megapixel är ett mått på antal miljoner pixlar i en bild. Många tror att en kamera med fler megapixlar alltid är bättre än en med färre, men så är inte fallet. Idag är det snarare kvalitén på optiken i kameran som är viktigare. Köper du en ny enhet idag så kommer alla kameror vara bra, så detta är inget du egentligen behöver tänka på.
Messenger
En kommunikationsapp från Facebook där du kan skicka privata meddelanden samt ringa både röst- och videosamtal. Finns även i en variant som kräver mindre resurser av enheten, den heter Messenger Lite. Klicka här för en översikt över olika sätt att kommunicera.
Micro-SD
Ett minneskort som går att köpa till vissa Android-enheter för att öka hårddiskutrymmet. Det gör att du kan spara exempelvis fler bilder i din enhet. Observera att inte alla Android-enheter stödjer detta, och att inga Apple-enheter gör det.
Microsoft
Ett av de stora dataföretagen. Är mest kända för operativsystemet Windows, men har en rad andra tjänster och produkter. Se tabellen överst på denna sida för en översik.
Mikroblogg
Som en blogg, men där inläggen är mycket kortare. Twitter är det mest kända exemplet på detta.
Mikrotransaktioner
Betalningar av väldigt små summor. Många affärsmodeller på internet bygger på att väldigt många personer betalar lite var och på så sätt blir det en stor summa i slutändan.
Mjukvara
Alla program eller appar samt operativsystemet i din enhet. Allt som inte är hårdvara.
MMS, Multimedia Messaging Service
En vidareutveckling av SMS, där du förutom text också kan skicka data så som bilder eller kontakter. Klicka här för en översikt över olika sätt att kommunicera.
Mobil, eller Mobiltelefon
Syftar till alla telefoner som är bärbara och inte bundna till ett telefonabonnemang i en fastighet. Alltså både den äldre typen med knappar samt smartphones.
Mobilt Bank-ID
Den variant av Bank-ID som du har på din smartphone eller surfplatta.
Moln
Ofta pratas det som att saker finns i molnet, eller att det synkas via molnet eller liknande. Detta är i själva verket ganska enkelt. Det första du behöver veta är att det finns flera olika moln från flera olika företag. Se tabellen överst på sidan för en översikt av de vanligaste.
Varje enskilt moln är i själva verket en mängd servrar som står i ett bergrum någonstans. Du kan ha en bit hårddiskutrymme på den servern. Har du det så sparas automatisk en mängd data så som bilder och kontakter från dina enheter även på det utrymmet. Blir du sedan av med din enhet så har du fortfarande all din data kvar. Du kan också komma åt din data från valfri enhet genom att logga in på kontot kopplat till ditt moln.
N
Namn på tjänster
Denna tabell visar vad olika tjänster och program hos de stora it-bolagen heter. Om du läser en mobil eller surfplatta kan du dra med fingret åt sidan på tabellen för att se mer av den.
Du kan ladda ner tabellen genom att klicka här.
Företag: | Microsoft | Google | Apple | Övriga |
---|---|---|---|---|
Epost | @outlook.com, @hotmail.com, @live.com, @msn.com | @gmail.com | @icloud.com | Alla andra |
Webbläsare | Edge och Internet Explorer | Chrome | Safari | Firefox |
Moln | OneDrive | Google Drive | iCloud | Dropbox |
Videosamtal | Skype | Hangout | Facetime | |
Sökmotor | Bing.com | Google.se | – | Yahoo.com |
Operativ- system Datorer | Windows | ChromeOS | macOS | Linux |
Operativ- system Mobil | Windows | Android | iOS | |
Ord- behandling | Word (Office), WordPad | Google Documents | Pages | LibreOffice Write |
Kalkyl- program | Excel (Office) | Google Spreadsheet | Numbers | LibreOffice Calc |
Presentations- program | Powerpoint (Office) | Google Presentations | Keynote | LibreOffice Impress |
Epostprogram | Outlook, Epost | Thunderbird |
Netflix
En tjänst som gör att du kan kolla på en mängd filmer och TV-serier streamade via internet. Detta kostar en summa varje månad.
Nätet
Se internet.
O
OneDrive
Operativsystem
Den mjukvara i din enhet som kopplar ihop din hårdvara med dina appar. Allt du gör görs i appar, men för att kunna hitta apparna används ett operativsystem. Det är som en bro mellan hårdvaran och apparna.
Ordbehandling
Ett program som används för att skapa textdokument där bilder och text lever sida vid sida. Används för exempelvis inbjudningar, mötesprotokoll och bokskrivning. Se tabellen ovan för de vanligaste programmen.
P
Padda
Ett smaknamn för iPad. Används ofta slarvigt för alla surfplattor.
Pekplatta
Ett alternativ till en mus på en bärbar dator.
PC, Personal Computer
I dagligt tal ett samlingsnamn för alla datorer som inte görs av Apple.
Phablet
En kombination av orden Tablet och Phone, alltså ett mellanting mellan en surfplatta och en smartphone. Syftar på smartphones med en stor skärm.
Phishing
Från engelskans ”Fishing”, alltså ”fiska” kombinerat med slang i datavärlden. Används för att beskriva bedrägerier där folk låtsas vara sådana som de inte är för att fiska efter uppgifter. Oftast personnummer, lösenord och kreditkortsnummer. Är en form av skräppost.
PIN-kod
En typ av lösenord som endast består av siffror. Är säkert även om det består av få tecken på grund av att antalet försök att skriva in koden är begränsat.
Podd/Podcast
Kan liknas vid radio, men med den skillnaden att de görs av privatpersoner och oftast är väldigt knutna till ett relativt smalt ämne. Är gratis att lyssna på och kan ge väldigt mycket glädje, inspiration och information.
Presentationsprogram
De program som skapar bildspelen som används vid tal och presentationer. Se tabellen i början av denna lista för exempel på de vanligaste programmen.
Processor
Den del av din enhet som utför beräkningar och program. Ju snabbare processor desto mer orkar den med att göra. Alla smartphones idag har tillräckligt bra processor så detta behöver du inte tänka på.
Q
R
RAM-minne
Din enhets korttidsminne. Ramminne behövs för att din enhet ska kunna arbete snabbare och ha mer saker igång samtidigt. Alla smartphones idag har tillräckligt med RAM-minne så detta behöver du inte tänka på.
Router
Den lilla låda som tar hand om internetsignalen när det kommer in i fastigheten via sladd. De flesta routrar skickar sedan ut internet via WiFi. Lösenordet och namnet till det finns i så fall på ett klistermärke på routern.
Rullgardinsmeny
Denna hittas på din smartphone eller surfplatta genom att du börjar dra med fingret utanför skärmens ovansida och drar neråt. Innehåller aviseringar från apparna i din enhet. På en Android hittar du också möjlighet att styra en del funktioner i enheten här.
S
Sajt
En försvenskning av engelskans ”site”, betyder samma sak som hemsida.
Safari
Webbläsaren på en Apple-enhet.
Scrolla
Att flytta information, ofta listor, på en skärm så att du ser det som inte syns på skärmen nu. På en smartphone eller surfplatta gör du det genom att dra på listan uppåt och neråt med fingret. På en dator använder du scrollhjulet på din mus.
SD-kort
Ett minneskort som sitter i många digitalkameror. Har en minre kusin som heter Micro-SD.
Sensor
Elektronik som kan känna av sin omgivning. De kan exempelvis reagera på temperatur, närhet eller tryck. Du kan se på dem som knappar som stänger av och på sig baserat på hur deras omgivning ser ut.
Selfie
En bild som du tar med kameran på framsidan av din enhet och som föreställer dig själv.
Server
En hårddisk som är kopplad till internet.
SIM-kort
Det kort som du stoppar i en enhet för att ge den tillgång till mobilmasterna. Du får ett sådant när du tecknar ett abonnemang. Finns i tre storlekar.
Skräppost
Oönskade reklamutskick, phishing och andra bedrägeriförsök, eller utskick av datorvirus via främst e-post.
Skype
En tjänst från Microsoft för att ringa videosamtal. Klicka här för en översikt över olika sätt att kommunicera.
Smartphone
Ett samlingsnamn för alla mobiltelefoner som har en stor pekskärm och är mer av en dator än en telefon.
Smart… TV, Klocka, Hem mm
Om prefixet ”Smart” används för något så betyder det att det är uppkopplat till internet. Detta kan ge fördelar genom att det kan kommunicera med dig och andra prylar. Ofta kan de också själva reagera på saker baserat på vad deras sensorer registrerat.
Smiley
Se Emoji
SMS
Textmeddelande som skickas mellan mobiler via mobilmasterna.Om du skickar med en bild blir det istället ett MMS. Klicka här för en översikt över olika sätt att kommunicera.
Sociala medier/Sociala nätverk
Ett samlingsnamn för hemsidor och appar där du delar med dig av sådant som händer i ditt liv och tar del av vad som händer i andras. Facebook, Twitter och Instagram är tre exempel. Klicka här för en översikt över olika sätt att kommunicera.
Snapchat
En chatt-app som fokuserar på nuet. Du kan bara skicka bilder du tar nu och meddelanden som du skickar försvinner från mottagaren efter an kort tid.
Surfplatta
Ett samlingsnamn för de enheter som mest är en skärm. Används för allt du kan göra med en dator och navigeras med hjälp av fingrarna på skärmen.
Spam
Se Skräppost. Tros komma från denna sketch:
Spelkonsoll
En enhet dedikerad till att spela spel. Kopplas till en TV som används som skärm. Playstation, X-BOX och Nintendo är exempel.
SSD, Solid State Drive
En hårddisk utan mekaniska delar. Den är därför betydligt snabbare och tåligare än andra håddiskar.
Strömmande ljud och video (streaming)
När du ser på strömmande innehåll så laddas det ner från internet samtidigt som du kollar, och tas också bort precis efter att du kollat. Det innebär att du måste vara uppkopplat på internet för att det ska fungera. Alla tjänster som gör det möjligt att titta eller lyssna hur mycket du vill på något använder sig av denna teknik, exempelvis Spotify, SVT Play, Netflix och Viaplay. Tänk på att det går åt mycket datatrafik om du streamar utan att vara uppkopplad på Wifi.
Statusuppdatering
Det som du skriver på sociala medier som sedan går ut till dina vänner där. Förkortas ofta till bara ”status”.
Streama/Streaming
Sökmotor
En hemsida som har ett register över alla andra hemsidor. Där står vart hemsidorna är, vad de handlar om samt hur bra de är. Du kan sedan ställa frågor till sökmotorn som då ger dig de hemsidor som besvarar din fråga. Google är den mest kända, men även Bing och Yahoo är exempel.
Swish
En app där du kan skicka pengar till andra som har Swish. Dessa kommer då fram med en gång oavsett vilka banker som ni har. Det går också att betala på många ställen med Swish. Du behöver bara veta mobilnumret till den du ska skicka pengar till för att kunna skicka. För att installera Swish behöver du göra det med hjälp av din bank, som också kan hjälpa dig med Bank-ID som också behövs.
T
Tablet
Tagga
Att omnämna någon eller tala om vem någon är i ett foto på sociala media.
TB, Terrabyte
1000 GB.
Trådlöst nätverk
Se WiFi.
Ett socialt nätverk där du främst tar del av nyheter och diskuterar saker. Är mer inriktat på dina intressen än på dig som person. Allt som skrivs på Twitter kan läsas av alla, och alla inlägg är väldigt korta. Klicka här för en översikt över olika sätt att kommunicera.
U
URL
Ett annat ord för hemsideadress, alltså det unika ID som varje hemsida har. Surfhjälpens URL är https://www.surfhjalpen.se.
USB 1, 2 och 3
USB C
USB-minne
Uppdatering
Den mjukvara som du har i din enhet är inte den slutgiltiga versionen. Istället uppdateras den hela tiden. En uppdatering innehåller dels nya funktioner, dels säkerhetsförbättringar samt fix av fel. Därför är det bra att alltid uppdatera.
Uppdateringar finns i två typer. Dels finns uppdateringar av operativsystemet. Dessa installeras via enhetens inställningar. Utöver detta finns det också uppdateringar av appar. Dessa installeras via Play-butiken eller Appstore.
Upplösning
Ett ord som används för att prata om hur skarp en skärm är. Ju högre upplösning desto bättre.
V
Video
Rörliga bilder med ljud. Allt du ser på TV är video exempelvis. Du kan spela in egen video med din enhets kamera.
Videoblogg/Vlog
Som en blogg, men inläggen är via video istället för via text.
Videosamtal
Samtal via internet där du ser den du pratar med och den ser dig. Detta kan göras via en rad olika appar, det är dock viktigt att du och den du ringer med har samma app. Exempel på appar som gör det är Skype, FaceTime, Facebook Messenger och WhatsApp, men det finns många fler. Det är gratis över hela världen, men tänk på att internet kan kosta om du inte är uppkopplad på ett WiFi. Klicka här för en översikt över olika sätt att kommunicera.
W
Webben
Se internet.
Webbläsare
Den app som används för att kolla på hemsidor. Öppnar du din webbläsare kan du där skriva in adressen till en hemsida du vill se eller söka efter hemsidor. Se tabellen i början på denna sida för exempel på vanliga webbläsare.
Webb-mail
En epost som kollas via din webbläsare istället för via en app.
En tjänst för videosamtal, röstsamtal och chatt som kopplas till ditt mobilnummer. Det är därför lätt att hitta sina vänner och bekanta i WhatsApp. Ägs av Facebook, och fungerar på de flesta enheter. Klicka här för en översikt över olika sätt att kommunicera.
Widget
En ruta som visar information eller som låter dig göra saker som annars skulle kräva att du öppnar en app. Du kan se det lite som ett fönster in i en app. Det kan exempelvis röra sig om att se de senaste nyheterna, vädret, dina senaste epostmeddelande eller nästa avgång med bussen. Varje widget är kopplad till en specifik app och du får widgets på köpet när du laddar ner många appar.
På en Android är widgets allting som ligger på hemskärmen som inte är appar.
På en iPhone eller iPad är de rutorna som ligger under varandra på den skärm du hittar genom att dra från vänster till höger på din hemskärm, låsskärm eller rullgardinsmeny.
WiFi
Om du kopplar upp på ett WiFi så kommer du åt internet trådlöst. Du kopplar då upp dig på bredbandsuppkopplingen som finns i en fastighet. Därför är det olika nätverk som du behöver koppla upp dig på beroende på vart i världen du befinner dig. Första gången du ska koppla upp på ett nätverk behöver du skriva in ett lösenord till nätverket via din enhets inställningar. Därefter kommer din enhet att komma ihåg lösenordet och ansluta automatisk. Du får lösenordet för den som ansvarar för fastigheten du är i. Det står också på din router. Vissa WiFi kräver inget lösenord.
Om du är uppkopplad på ett WiFi kostar det aldrig pengar att surfa.
Windows
Ett operativsystem gjort av Microsoft. Antagligen det du har på din dator.
www (World Wide Web) / Webben
Den del av internet som innehåller hemsidor och som du ser via din webbläsare.
X
Y
Yahoo
En sökmotor, samt ett ganska stort företag som gör lite blandade internetrelaterade saker. Inte så stora i Sverige dock.